10/27/2007

Flashback

Jag tänkte härmed ciera mig själv under en diskussion på forumet Flashback. Lite ändrat är det men grunden är helt densamma. Det är ett svar på både en första frågeställning samt svar till denna frågeställning.

Utan att vara jättepåläst om religionens inflytande på vår historia så kan jag säga med säkerhet att den har haft både bra och dåligt inflytande och inget av det. Religion har genomsyrat så oerhört mycket i vår historia (i princip allt på någon nivå). TomasTvivlaren [medlem på flashback] lägger fram flera idéer som han tycker är bra som religionen har bidragit till men det faktum att vi inte kan veta hur det hade varit utan religionen gör att argumenten slår löst i luften. Kanske hade allt varit mycket bättre utan religionen. Kanske har den hindrat oss mer gentemot positiv utveckling än den har berett vägen för densamma. Och sedan finns det också den klassiska frågan om vad som är positiv respektive negativ utveckling?

Frågeställaren talar om "religion" vilket i dagens samhälle innefattar hur mycket som helst. Även en fråga som "Vad anser ni om kristendomens påverkan på historien?" är egentligen alldeles för stor för att avhandlas här. Tänkt då om vi ska ta alla religioner i åtanke.

Att de kristna sedan ser det som att religionen är av godo är inte så konstigt. De ser ju gud som en sorts allgod varelse. Det är istället människors fel att allt går åt helvete. _Vi_ utnyttjar religionen på fel sätt. _Vi_ med _vår_ fria vilja ställer till det osv. Det som sannerligen kommer av religionen är då alltid gott för dem och det är allt som inte är inom religionens ramar som gör att vi tar felsteg.

Kort och gott anser den kristne antagligen att religionen står för allt gott i samhället och allt som går emot den är något som drar oss bort från Gud (vilket är synd).
Vi andra kan omöjligt säga att det har varit enbart bra eller enbart dåligt för världen. Det finns såklart två sidor av myntet och antagligen ännu fler.

No comments: