10/21/2007

Baphomet

Baphomet är en gudom som väcker stor uppmärksamhet. Bilden av Eliphas Levi är antagligen den mest kända (dens er ni här till höger) men också Church of Satan och andra Satanister använder Baphomets sigill som symbol. Mina tankar om denna gudom är givetvis symboliska. Myterna är inte sanna i sig men är ett sätt att förklara teorier om universums uppbyggnad och vad som fanns innan och vad som kommer efteråt. De idéer jag lägger fram nu är tills tor grad baserade på Tani Jantsangs artikel om Baphomet som man kan köpa här.

Geten Pan symboliserar Baphe Metes ("initiation into wisdom measurement") - exoteriskt - och Bahi Mid ("the watery abyss and the ten") - esoteriskt. Den svarta geten sitter på toppen av en halvglob. En symbol för den mörka kraften som kosmokrator. Jag hittade faktiskt något tänkvär på wikipedia (av alla ställen) om detta:

However, “Kosmokrator”—with cosmos (Greek κόσμο) and κράτορας ("kratia"), as in dēmokratikós, or "democratic" does not mean to create but to rule, direct or influence. Koine Greek κοσμοκράτορας, which literally means "world-ruler" and is applied to Satan in Ephesians 6:12, ("against the world-rulers (κοσμοκράτορας/Δείτε επίσης) the darkness of age") would, by this Gnostic interpretation, lead to an indication of the power of Satan and his identity with the Demiurge. This usage would according to some vilify the logos[10] as it was used by Heraclitus, meaning the ruling or guiding principle of the universe.


Benen på geten med sina hovar representerar jorden, fjällen på magen är vattnet, vingarna är luften, huvudet är elden och det över huvudet är den svarta flamman (den mörka kraften inuti kosmos).

Uppe till höger ser vi en ljus måne i mörkret som symboliserar ande i oformat mörker. I nedre högra hörnet ser vi en mörk måne omringad av ljus som symboliserar materia i format ljus. Det formlösa blir format, arupa blir rupa, chaos blir ordning/kosmos etc. PÅ getens högra arm (den som pekar upp) står ordet solve som betyder upplösning (entropi, outvecklat kaos) och på den andra armen står det "coagula" som betyder stelnande, det bundna, det formade kosmos. Det är bron från mörker till ljus, kaos till kosmos, det formlösa till det med form osv.

Detta är inte statiskt dock. Mörker blir ljud som sedan blir mörker igen. Kom ihåg att min syn är cyclisk precis som året med dess årstider. Det finns andra spekter som Tani lyfter fram men som jag inte ska beröra vidare här. Några få ord kan dock sägas om Baphomets sigill. Detta består av 3 olika symboliska värden. Den första kan sägas vara bokstäverna i ringen som stavar till ordet Leviathan på hebreiska. Leviathan är en varelse av kaos och som därför är något som existerade innan kosmos. Den andra är pentagrammet som visar hur kaos blev till kosmos och hur det agerar i kosmos som för oss kan te sig som entropi (vilket gör att hela universum är i ständig omvandling - ej statiskt). Geten är Pan som också betyder alltet. Det är universum här och nu som vi upplever det. Det är det gränslösa mörkret med det bländande ljuset i (void/vajra, Amon Ra i andra traditioner).

No comments: